HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Светски дан поште
Датум догађаја:
09. октобар
Категорија:
Догађаји

Опис

Светски дан поште установљен је с циљем промовисања значаја  јавне поштанске службе у унапређивању комуникације између људи и народа. Одлука о прослави празника донета је на конгресу Светског поштанског савеза (Universal Postal Union) у Токију 1969. Тада је договорено да се празник слави сваке године 9. октобра, у знак сећања на дан оснивања Савеза.

Светски поштански савез

Савез је основан 1874. године у Берну,  на конференцији коју је организовала швајцарска влада и у којој су учествовали представници поштанских управа из двадесет и две државе Европе, Америке и Африке. Била је то прва међународна организација створена с идејом да подстиче развој јавних (државних) поштанских служби и њихову међусобну сарадњу како би се створили услови за што ефикаснији поштански саобраћај у свету.

Међу оснивачима Савеза био је и представник Кнежевине Србије. Србија у то време још није била суверена држава, али је имала вишедеценијско искуство у раду јавне поште, Закон о поштама, Уредбу о наплаћивању поштанских такси, неколико потписаних билатералних споразума о сарадњи с државама у окружењу, Закон о поштанским маркама за писма и новине и емитовану прву серију редовних поштанских марака с ликом кнеза Михаила Обреновића. У земљи су функционисале 54 поште, телеграфски саобраћај, поштанска кола и дилижанс за превоз путника и, што је најважније, постојала је свест о потреби повезивања са светом. 

Општи принципи на којима је заснован рад Светског поштанског савеза јесу јединство поштанске територије за размену писмоносносних пошиљки, слобода поштанског саобраћаја и јединство писмоносних такси.
Од 1948. године Савез ради као специјализована агенција Уједињених нација и активно учествује у остваривању права свих људи на благовремену и безбедну пошту, без  обзира на место становања и статус у друштву. Оснивање Савеза утицало  је на брз развој јавних поштанских служби које су током XX века у многим државама света постали први корисници техничких и саобраћајних иновација и главни носиоци друштвеног и привредног развоја.  Данас Савез представља најдуговечнију глобалну организацију са 192 земље чланице које чине јединствену територију и најширу дистрибутивну мрежу за физички пренос пошиљки.

Измењени услови у којима функционише савремено друштво, тржишна економија и развој електронских комуникација смањили су значај класичних поштанских услуга у свакодневном животу људи и довели у питање рационалност универзалне поштанске услуге као златног стандарда светске поште достигнутог у претходном периоду.  Због тога Савез подстиче националне поштанске службе да имплементирају електронске технологије у своје пословање и да развију нове услуге по мери и потребама савременог друштва, како би сачувале поверење и репутацију јавне установе која је намењена свима.

Прослава празника у Србији

Пошта Србије се, као и већина државних пошта у свету, 9. октобра сваке године придружује прослави Светског дана поште. Док недавно реконструисани ПТТ музеј чува богату збирку која сведочи о развоју поште и друштва у Србији и боји културну јесен престонице занимљивим поставкама, изложбама на отвореном и радионицама за најмлађе, поштански ИТ стручњаци развијају нове сервисе и услуге засноване на савременој технологији.

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top