HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Превенција од малигних обољења код жена

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Пројекат "Интегрисање родне равноправности у свест људи и локалне политике и институције" је данас у скупштинској сали општине Медвеђа окупио жене које су могле да чују нешто више на тему малигних обољења код жена, као последња активност Европског прогреса.

          Општина Медвеђа је препознала значај превенције болести код жена и у склопу пројекта које спроводи Комисија за равноправност полова, на предавању је др Дубравка Стојановић, онколог из Лесковца упознала присутне са најчешћим малигним болестима које погађају ову групу. Поред др Дубравке, женама у сали се обратио др Небојша Арсић који се захвалио докторици и женама на одазиву.

          Др Дубравка је говорила о факторима ризика који утичу на појаву злоћудних тумора, на првом месту ту су наследни фактор у породици и загађена животна средина, затим начин живота, лоше навике, попут пушења, недовољна физичка активност, лоше навике у исхрани, психички стрес и остали. Сви ови фактори не мора да изазову карцином, али у комбинацији са стресом, падом имунитета, наследним фактором, могу бити окидач за напредовање малигних болести. Злоћудни тј. малигни тумори су по живот опасне болести, које ако се не открију на време уништавају здраве ћелије организма а у крајњем случају доводе до смрти. По статистичким подацима, водећи по обољењу је карцином дојке, затим рак грлића материце, карцином плућа и рак дебелог црева. 

         Најбољи начин превенције и ублажавања напредовања ових болести су редовни систематски и контролни прегледи, затим умерен и здрав начин живота, правилна исхрана - богата воћем и поврћем, редовна физичка активност, ограничење уноса алкохола и престанак пушења.

         Овај пројекат финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и влада Републике Србије преко програма Европски Прогрес.

 

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top