HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Како је Медвеђа постала варошица

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Краљ Александар Карађорђевић је, на предлог министра унутрашњих дела, „решио да село Медвеђа, у срезу јабланичком, а по изјављеној жељи грађана, прогласи за варошицу под истим именом". Овај краљевски „новогодишњи поклон" Горњојабланичанима је стигао тек после четвртог покушаја да њихово место добије виши статус.

aleksandar karadjordjevic

Желели су Медвеђани да постану варошани још 1900. године. Тада је група најугледнијих Горњојабланичана први пут званично, али без успеха, покренула такву иницијативу, и то, занимљиво је, са захтевом да се промени и име места у – Дубочица. Одбор, у којем су били председник општине Радисав Лукић Рубежић, свештеници Радосав Стевановић и Стојан Гвоздић, општински благајник Васа Лазаревић, кафеџија Димитрије Младеновић Митко и земљорадници Радован С. Поповић и Мирослав Јакшић, није успео да свом месту код министра унутрашњих дела Краљевине Србије издејствује промену статуса, што је покушано у јануару 1907. и у августу 1908.

Сметње су долазиле с разних страна, а нарочито од среских власти. Када је министар затражио да се на име таксе положи 4.000 динара, поп Стевановић је тражену суму одмах уплатио преко Лесковачке удионичарске штедње. Међутим, сам министар и начелници Округа Врање и Среза јабланичког намерно су одуговлачили поступак па су, после дужег времена, уместо указа или макар оног новца, у Медвеђу, без икаквог објашњења, стигле само – таксене марке – каже професор Добросав Туровић, историчар и публициста, родом из села Гајтан, који је први у архивској грађи пронашао документа о проглашењу Медвеђе за варош.

После завршетка Првог светског рата, упорни Горњојабланичани, пре свих кафеџија Митко, поново су, четврти пут, обновили поступак и, коначно, 31. децембра 1921. године краљ је потписао указ којим је Медвеђа постала варош.

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top