HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

verzija-3

logo-informator

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

arkiv

E-маил Shtyp

Догађај 

Назив догађаја:
Међународни дан породице
Датум догађаја:
15. maj
Category:
Догађаји

Опис

Генерална Скупштина Уједињених Нација прогласила 20. септембра 1993. године. међународни дан породице 15. мај је резолуцијом 47/237.

Обележавање овог дана одражава јасан став свих чланица Уједињених Нација по питању значаја породице као основне јединице друштва. Основни акценат се ставља на једнакост полова и права жена на равноправну могућност запошљавањ, подједнаку поделу послова у родитељству, као основног модела за модерни развој целокупног друштва.

Обележавање овог дана пружа јединствену прилику да се у читавом свету кроз различите акције подигне свест о различитим питањима укључујући и насиље у породици.

Сваке године Уједињене Нације одређују тему која ће обележити овај дан, па је тако 2007. године Међународни дан породице био посвећен породицама у којима постоје особе са инвалидитетом.
С обзиром на време у коме живимо и боримо се за егзистенцију УН су за 2012. годину одредиле тему Равнотежа између породице и посла, а 2013. година је била у знаку Унапређења социјалне интеграције и међугенерацијске солидарности.

Породица, као основна јединица друштва, кроз историју се различито схватала и тумачила. Постоје многобројне дефиниције породице, али се она у сваком случају тесно повезује са браком, сродством и домаћинством.

На нашем подручју породица је до Другог светског рата била патријархална породична задруга која се састојала од три понекад и више генерација. Новиоци породичне својине је задруга. Старешина задруге се бирао а жене су имале мање права од мушкараца .Тек када би добиле мушко дете добијале су сигурност у друштву. Улога жена се сводила на рађање и подизање деце као и бригу о домаћинству. Овакав облик породице је искорењен.

Данас постоје породице које се састоје само од родитеља и деце који живе у заједничком домаћинству. У овим породицама влада однос равноправности, поштовања и дубоке емотивне повезаности. Међутим постоји преопререћеност послом и обавезама тако да породице брину о егзистенцији, а васпитање деце је препуштено установам ( вртићима и школама). Долази чак и до насиља у породици и занемаривања деце.

Дан породице је првенствено посвећен освешћивању појединаца и целокупног друштва на важност и значај породице као целине и основе за даљи развој.

У нашој земљи се овај дан обележио на различите начине дуги низ година.

 

Add comment


Security code
Refresh

Predsednik-rs

Vlada-rs

min pravde

skgo

kanc-or

Evropski-PROGRES

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

GIS logo

interna reviz

zastitnik banner

ban bug 2015

finance banner

 

Временска прогноза

top