HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

verzija-3

logo-informator

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

arkiv

E-маил Shtyp

Догађај 

Назив догађаја:
Међународни дан Црвеног Крста
Датум догађаја:
08. maj
Category:
Догађаји

Опис

Жан Анри Динан био је присутан када се 24. јуна 1859. године одиграла Битка код Солферина, после које је око 40.000 рањених и погинулих остало на бојишту. Динан је организовао становништво околних места да помогну рањеницима да сахране мртве, попишу имена погинулих и покушају да обавесте њихове породице. По повратку у Швајцарску написао је књигу „Сећање на Солферино", којом је започео борбу за хумано поступање са ратним заробљеницима. Динан се залагао и за оснивање друштва које ће помагати рањеницима, упознао је све значајне људе тог времена у Европи са својим идејама. Комитет петорице (Динан, др Мануар, генерал Дифур, др Апио и правник Моније) основан је 17. фебруара 1863. године и тај датум се сматра почетком организованог рада Црвеног крста.

Већ 1864. године Комитет, тада под именом „Међународни комитет за помоћ рањеницима", организовао је међународну конференцију и потписана је прва Женевска конвенција (16 држава) која регулише поступање са рањеницима у рату, уређује употребу симбола црвеног крста и црвеног полумесеца, као и заштиту медицинског особља и неповредивост санитетских установа у ратним сукобима. Убрзо су основана и прва национална друштва, а Комитет је 1875. године променио име у Међународни комитет Црвеног крста, под којим делује и данас.

Српско друштво Црвеног крста основано је 6. фебруара 1876. године.

Анри Динан добио је Нобелову награду за мир 1901. године чиме му је међународна заједница одала признање за хуманитарни рад. Датум рођења Анри Динана, 8. мај, данас се обележава као Светски дан Црвеног крста.

Црвени крст је организација која делује у 189 држава широм света. Принципи Црвеног крста су:

ХУМАНОСТ
НЕПРИСТРАСНОСТ
НЕУТРАЛНОСТ
НЕЗАВИСНОСТ
ДОБРОВОЉНОСТ
ЈЕДИНСТВО
УНИВЕРЗАЛНОСТ

„Организација Црвеног крста се ослања на рад волонтера у спречавању и ублажавању људских патњи. Посебну вредност представљају млади, као главни чиниоци у друштвеним променама и економском развоју. Промоција волонтерског рада међу младима представља начин да млади људи постану свесни својих вредности, као и предности грађанског ангажмана." (Црвени крст Војводине)

Промоција волонтерског рада код деце школског узраста може бити одлична тема за час одељењског старешине или грађанског васпитања.

Можете позвати младе волонтере локалне организације Црвеног крста да презентују рад подмлатка и омладине кроз предавања, обуке прве помоћи, програм дифузије (ширење знања о Црвеном крсту). За све те активности млади волонтери су прошли обуке и имају искуства.

Add comment


Security code
Refresh

Predsednik-rs

Vlada-rs

min pravde

skgo

kanc-or

Evropski-PROGRES

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

GIS logo

interna reviz

zastitnik banner

ban bug 2015

finance banner

 

Временска прогноза

top