HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

verzija-3

logo-informator

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

arkiv

E-маил Shtyp

Догађај 

Назив догађаја:
Дан сећања на жртве холокауста, геноцида
Датум догађаја:
22. prill
Category:
Догађаји

Опис

Холокауст је име за систематски државни прогон и геноцид над различитим етничким, верским и политичким групама људи за време Другог светског рата од стране нацистичке Немачке и њених савезника.

Геноцид је међународни злочин намерног потпуног или делимичног уништавања националних, етничких, расних и религиозних група. Спада у најтежу врсту злочина против човечанства. За разлику од етничког чишћења, где је циљ да се територија "очисти" од одређене групе људи, код геноцида је циљ физичко истребљење.

У складу са изменама Закона о националним и другим јавним празницима, које је српски парламент усвојио 5. децембра 2011. године , 22. април се обележава као нацинални Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и фашизма уопште у Другом светском рату. Почев од 2012. године, Србија обележава овај дан. Овај датум је изабран јер је 22. априла 1945. године група лигораша из злогласног логора Јасеновац покушала пробој из логора.
Пробој из логора Јасеновац извршило је 600 од преосталих 1073 логораша, заточених у Циглани. Исти дан, само неколико сати касније, започео је и пробој заточеника из Кожаре. Пробој је преживело око 100 заточеника (пронађени су различити подаци 107, 87, 118).

Од свих логора, логори Аушвиц и Јасеновац су најупечатљивији примери размера страдања у Другом светском рату и монструозности злочина које су нацисти и њихови сарадници вршили над недужним народима.
Логор Јасеновац је био логор смрти у околини истоименог градића у Независној Држави Хрватској за време Другог светског рата. Био је то вишенаменски логор, али пре свега логор смрти за оне који се нису уклапали у појам расне чистоте (Срби, Јевреји и Роми). У овом логору су коришћени најразноврснији облици мучења. У логорима Јасеновац и Стара Градишка бруталности са којом су људи убијени превазилази све оно што чак ни најболеснији ум није могао да замисли и спроведе.. Људи у Јасеновцу више нису били људска бића већ објекти подесни за иживљавање.

Злочини у Србији у Другом светском рату подразумевају масовна погубљења, присилна покрштавања, депортације у логоре, прогоне и друге ратне злочине. На територији Србије било је више логор, од кјих су најпознатији: логор на Бањици-Београд, логор Јајинци-близу Београда, логор Сајмиште-Земун, Црвени крст-Ниш, Бубањ-близу Ниша, Логор Сремска Митровица, Јабука, Ледине, Драгинац...

Много људи је убијено и ван логора и губилишта, масовним стрељањима у циљу одмазде ( Крагујевац, Краљево...), рацијама ( Новосадска рација, Рација у Бачкој) у покретним гасним коморама и другде.

Add comment


Security code
Refresh

Predsednik-rs

Vlada-rs

min pravde

skgo

kanc-or

Evropski-PROGRES

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

GIS logo

interna reviz

zastitnik banner

ban bug 2015

finance banner

 

Временска прогноза

top