print_grb.gif

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Светски дан вода
Датум догађаја:
22. март
Категорија:
Догађаји

Опис

Светски дан вода еколошки је празник који се обележава 22. марта у целом свету, са циљем да се скрене пажња јавности на значај вода и њиховом све већем загађивању.

Тај дан је усвојен резолуцијом Уједињених нација у децембру 1992. Већ од наредне године овај дан је почео да се обележава и временом његов значај се повећао. Овим даном Уједињене нације желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света. Од 2005. до 2015. обележава се Деценија вода, тако да Светски дан вода има посебан значај током ових година.Званичне интернет стране које нуде детаљне информације и о овом дану и о значају, загађивању и заштити вода су unesco.org и unwater.org.

У Србији се такође обележава овај празник и неки примери су описани у Интер кафеу, онлајн издању „24 сата“, „Б92“ и „РТС“.У школи читав наставни дан може да буде посвећен водама кроз интердисплинарну, односно тематску наставу, како за млађе, тако и за старије разреде, тим пре што сваки наставни предмет може да допринесе знањима у вези са водама.