HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

verzija-3

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Завршена манифестација "Под сач"

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Први пут у Медвеђи организовано је такмичење у спремању јела под сачем. Манифестација гастрономско-туристичког карактера одржана је јуче испред ресторана Камелот, на самом кеју реке Лепаштице. Такмичење је изазвало велику заинтересованост како учесника тако и посетиоца који су желели да окусе специјалитете под сачeм.

Како је манифестација одржана на дан црквеног празника уједно и саборног дана за Медвеђу, Велике Госпојине, мештани су се након причешћа у цркви окупили испред ресторана, где је присутне песмом забављао певач народне музике, Миљан Миљанић.

 

Своје кулинарско умеће у спремању специјалитета од меса под сачем и хлебова (црепуља) приказало је 14 екипа, од по три члана који су више од пар часова припремали стара јела на традиционалан начин, под сачем. Јагњетина, хлеб, погаче, телетина, јаретина, качамак, разлевница, јунећи репови, гулаш и пасуљ, су неке од специјалитета која су била припремљена на овом такмичењу. Екипе су се такмичиле у две дисциплине: спремање јела од меса под сачем и спремање хлеба односно погаче под сачем. У ревијалном делу манифестације спремала су се јела у котлићу а као посебан специјалитет овог краја спремала се гибаница разлевница.

 

Осим под сачем кувала су се јела и у котлићима. Како је за припрему свих ових специјалитета потребно више сати, чланови екипа су у међувремену уживали у музици и дружењу са мештанима. Већина се сложила да је љубав најбољи зачин без ког нема доброг јела. Жири је имао тежак задатак. “Завичајци” су најбоље припремили јагњетину под сачем  и тако освојили прво место. Друго место заузела је екипа “Милојковић” док су трећи били чланови екипе “Леле под сач”.

У категорији погача под сачем прво место је заузела екипа “ПУПС”, друго место “Петриље 2” и треће место “Петриље 1”.

 

Компанија “Stihl” је у сарадњи са СТР “Унипром” поставила штанд где је презентовала своје производе, што је такође изазвало велико интересовање. Идеја да се организује оваква манифестација је да се оживи великогоспојински сабор у Медвеђи који је ранијих година био веома посећен.

„Жеља нам је била да млади људи виде како се некада спремала храна, како се некад уживало и како се знало проводити време без телефона, телевизора и осталог што сада имамо. Велика Госпојина је главни и највећи народни сабор у општини Медвеђа, некада је на овај дан хиљаде људи посећивало овај сабор. Главни догађај је био у цркви, али су и улице и кафане биле препуне људи, нажалост тога данас нема и ово је један покушај да анимирамо људе да се више друже и да покушамо да оживимо некадашње обичаје“, наглашава Љубиша Ристић, директор Туристичке организације општине Медвеђе.

 

Организатор манифестације „Под сач“ је Туристичка организација општине Медвеђе под покровитељством oпштине Медвеђа.

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

skgo

images

Evropski-PROGRES

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

finance banner

budzet 2017 banner

financing-banner

financing-erp-1-690x377

Временска прогноза

top